Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sincar'da 2 bin DAEŞ'li PKK’ya katıldı

Suriye'nin Sincar bölgesinde yeni üs inşa eden PKK’ya sınır köylerinden yaklaşık iki bin DAEŞ'li katıldı.



DAEÅž'in Türkiye'ye yönelik eylemler yapan diÄŸer örgütlerle iliÅŸkileri bir bir ortaya çıkıyor. Aralarında hiçbir iliÅŸki olmadığı dillendirilen DAEÅž ile PKK/PYD arasındaki iliÅŸki bölgesel denklemin deÄŸiÅŸimi ile birlikte gün yüzüne çıkıyor.

Mahalli kaynaklardan alınan bilgilere göre, Musul'un batısındaki Sincar Dağı bölgesinde muhtemel harekatlara yönelik yeni kışla ve mevziler inÅŸa eden PKK, Irak'ın sınır köylerinden yaklaşık iki bin DAEÅž destekçisi ve sempatizanını kendi saflarına kattı.

Ninova AÅŸiretleri Meclisi Sözcüsü Muzahim el Huveyt, PKK'nın operasyonlar süreci ile birlikte “DAEÅž” Ã¶rgütü unsurlarını ve destekçilerini saflarına katma baÄŸlamındaki çabalarını yoÄŸunlaÅŸtırdığını belirtti.

''PKK'YA KATILDILAR''

El Huveyt, PKK'nın ÅŸu ana kadar çoÄŸu daha önceleri bölgedeki DAEÅž unsuru ve yöneticisi olan- 1836 silahlı Arap'ı saflarına kattığını ifade etti. El Huveyt, “Buna göre PKK saflarına katılan bu kimseler onlarca terör eylemi gerçekleÅŸtirmelerinin ardından bölgeden kaçtılar ve PKK'ya katıldılar” dedi.

KÜRT YÖNETİMİNİ HEDEF ALABİLİRLER

PKK'nın Åžengal dağında olası bir uluslararası operasyona hazırlık yaptığına dikkat çeken Ninova Ä°l Meclisindeki Kürt bloÄŸunun BaÅŸkanı Seydo Çeto Heso ise, “PKK daha fazla savaşçı konuÅŸlandırmak için Åžengal (Sincar) Dağı'na daha fazla kışla ve askeri mevzi kurdu.” dedi.

''BÖLGEDE KALICI OLMAYA ÇALIŞIYOR''

Heso, ''PKK bu süreçte hem uluslararası hem de bölgesel denklemi gözeterek BaÄŸdat güçlerinden aldığı destekle bölgede kalıcı olmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Bölge halkını rahatsız eden bu süreçten başta Ezidiler olmak üzere herkesin rahatsız olduğunu ifade eden Heso, PKK'nın meşru Kürt yönetimine dahi hedef konumuna getirebileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, “PKK'nın Sincar Dağı'ndaki yeni kışla ve mevzileri, Sincar Dağı'nda yaÅŸamakta olan ve DAEÅž nedeniyle hala evlerine dönemeyen göçmenlerin hayatı açısından tehlike arz etmektedir” dedi.

Irak ve Suriye sınırındaki DAEŞ'te PKK'ya geçişin Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde olduğu belirtiliyor. Bağdat, PKK'ya finansal destek vermeye başladı. Irak Parlamentosu'nda KYB gibi İran'a yakın gruplar PKK'nın resmen tanınmasını istiyor. ABD Erbil Başkonsolosluğu'nun Sincar'daki görüşme trafiği de arttı.

Ninova Aşiretleri Meclisi Sözcüsü Muzahim el Huveyt, Türkiye'nin kendi içindeki saldırıların artması durumunda Şengal'e doğrudan hava operasyonları yapabileceğini söyledi.

El Huveyt, PKK'nın bölgedeki varlığının Ezidi toplumu, Kürt yönetimi, Kürt aşiretleri, Arapları ve Türkmenleri rahatsız ettiğini ifade ederek PKK'nın bölgedeki DAEŞ ile işbirliğinde olduğu gibi politik tutumunun bölge halkı için tehdit olduğunu ifade etti.

El Huveyt, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçlerine PKK'nın söz konusu bölgedeki mevcudiyeti meselesine çözüm bulması çağrısında bulunarak bu durumun Sincar'da ve bölgenin tamamında büyük sorunlar doğuracağına dikkati çekti.

Kaynak: YeniÅžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.